Sanitas Iasi

Astăzi, 18 februarie 2016, a avut loc dezbaterea publică a campaniei ”NU AGRESAȚI CADRELE MEDICALE !”, organizată de Sindicatul Sanitas Constanța la inițiativa Federației SANITAS

[youtube id=”9iiFoHvLjEo” width=”800″ height=”600″ autoplay=”no” api_params=”” class=””][/youtube][fusion_text]

Campania “Nu agresaţi cadrele medicale!” are ca obiectiv principal adoptarea unui act legislativ care să apere corpul medical şi care să descurajeze violenţa de orice natură – fizică sau verbală.

Angajaţii din sistemul sanitar trebuie să se simtă în siguranţă la locul de muncă. Nu poţi desfăşura o activitate medicală în condiţii de stres şi să ai rezultate. Este nevoie ca personalul sanitar să fie protejat, iar în cazul în care se întâmplă să fie agresat, să depună plângere. Pacienţii trebuie să înţeleagă că avem nevoie de cooperare, limbaj şi comportament decent atunci când ne desfăşurăm profesia. Agresiunile verbale şi fizice creează o atmosferă tensionată care nu face decât să îngreuneze actul medical, lucru care nu este în avantajul pacientului”

Salvează vieţi, fac intervenţii complicate şi, cu toate acestea, în loc să primească recunoştinţă, uneori sunt luaţi la bătaie. Vorbim despre angajaţii din sistemul sanitar. Statisticile arată că 85% din personalul medical este agresat verbal, iar 10% fizic. În realitate, cifrele sunt mult mai mari, spun sindicaliştii din sănătate care atrag atenţia că oamenilor le este frică să mai vină la muncă. Ei cer să fie protejaţi prin lege, la fel ca poliţiştii.

”Este o situație foarte dificilă pentru cadrele medicale. Acestea sunt agresate nu numai fizic, dar și verbal, lucru ce doare mult. Ajungi acasă seara și te gândești ce ai făcut bun”, spune Violeta Caraivan, asistent medical.

Potrivit statisticilor, 85% din personalul medical este agresat verbal, iar 10% fizic. Un caz grav a fost înregistrat anul trecut, când o asistentă de la Spitalul Elias din Capitală a fost atacată chiar de un polițist, care i-a rupt un picior. Sindicaliștii de la SANITAS spun că în realitate statisticile sunt și mai îngrijorătoare, însă oamenilor le este teamă să reclame.

”Sunt zone în țară în care colegii noștri reclamă faptul că nu au curaj să meargă la serviciu, pentru că de când intră pe poarta spitalului și până la ieșire sunt amenințați”, precizează Marius Sepi, prim-vicepreședintele Federației Sanitas.

Tocmai pornind de la aceste realități, sindicatul Sanitas a demarat campania „Nu agresați cadrele medicale“, iar astăzi, la Constanța, a avut loc o dezbatere pe această temă.

”S-a întârziat foarte mult cu cardurile și au existat foarte multe agresiuni. Pur și simplu unii au țipat, au înjurat și au afirmat chiar că li se fură banii de pe aceste carduri. Trebuie să instaurăm, odată pentru totdeauna, un echilibru. Să știe fiecare ce drepturi are și nu are”, este de părere Nicolae Manea, președinte Sanitas Constanța.

Medicii spun că în contextul actual nu pot să ia măsuri împotriva pacienților care fumează în spitale sau devin agresivi.

”Așa cum la polițiști există ultraj, cred că ar trebui, prin asemănare, o astfel de dispoziție în Codul Penal care să protejeze cadrele medicale”, a declarat Dan Căpățână, manager SCJU Constanța.

În concluzie, personalul insuficient dar și condițiile existente în unitățile sanitare reprezintă principalele cauze ale agresiunii cadrelor medicale. Rezultatele campaniei vor fi concretizate într-un proiect de lege, care să protejeze personalul din sistemul sanitar.

Sursa: reporterntv.ro & #nuagresaticadrelemedicale