Petrea: Ne dorim să revenim la starea de dinainte de 2011, când contractele colective de muncă erau la nivel de ramură
Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că se lucrează la modificarea Legii dialogului social, precizând că își dorește revenirea „la starea de dinainte de 2011”, când contractele colective de muncă erau încheiate la nivel de ramură. „În ceea ce privește contractul colectiv la nivel de ramură, (…) au fost impedimente din mai multe motive și ele nu s-au mai încheiat în ultima perioadă. Și ne dorim să revenim la starea de dinainte de 2011, atunci când, la nivel de ramură, contractele colective erau încheiate”, a declarat Gabriel Petrea.
El a vorbit despre stadiul în care se află proiectul de modificare al Legii dialogului social, precizând că procesul de consultare este „destul de greoi”.
Întrebat dacă vor redeveni obligatorii contractele colective de muncă, atât în instituțiile publice, cât și în cele private, Petrea a arătat: „Va deveni obligatorie negocierea, ceea ce este normal. Contractele sunt o înțelegere a părților. Și atunci, dacă ele se înțeleg să îl semneze, bine, dacă nu, nu putem noi obliga partenerii să facă acest lucru. Legea este într-un proces de consultare, dar (…) este un proces de consultare destul de greoi, pentru că, întotdeauna, una dintre părți nu-și va dori să modifice substanțial această lege. Dacă vorbim de patronate, ele, în principiu, sunt de acord cu ceea ce există acum, pentru că există o lejeritate în ceea ce privește contractul colectiv, nu sunt obligate să-l semneze, nici nu există cadrul de a-i așeza la masă pe parteneri”.
Gabriel Petrea a mai afirmat că își dorește ca drepturile angajaților să nu fie încălcate. „Ce ne dorim noi, în schimb, este ca lucrătorul să fie reprezentat și să avem grijă ca drepturile lui să nu fie încălcate, pentru că, până la urmă, despre asta vorbim, despre a nu abuza în ceea ce privește orele suplimentare, de a avea dreptul la zile libere, la condiții de muncă eficiente, la zile de odihnă conform muncii, dacă este grea sau nu. De aceea, în contractul colectiv de muncă ne dorim ca aceste principii să fie foarte clar stabilite”, a spus Petrea.
El a precizat că, în România, există foarte multe contracte de muncă la nivel de unitate. „Acum, în România, avem foarte multe contracte de muncă la nivel de unitate, unde a existat interesul pentru a avea o pace socială. Practic, angajatorul era clar doritor de a avea acest contract semnat, pentru că, pe perioada derulării contractului colectiv de muncă, angajații nu mai au voie să mai facă protest”, a menționat Petrea.
AGERPRES/ (autor: Mădălina Cerban, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)