sedinta CM_01 sedinta CM_02 sedinta CM_03 sedinta CM_04 sedinta CM_05

Astăzi, 1 februarie 2016, SANITAS împlinește 26 de ani de activitate.

Cu această ocazie, a avut loc sesiunea Consiliului Național, la care au participat în calitate de invitați dl. Francisk Chiriac – Secretar de Stat în Ministerul Sănătății, dl.  Alin Costache – vicepreședinte CNAS, dl. Cosmin Andreica – Consilierul Ministrului Muncii, dl. Mircea Timofte – președinte OAMGMAMR. Ședința a fost prezidată de Biroul Executiv al Federației Sanitas, din care face parte și președintele Sindicatului Sanitas Constanța, dl. Nicolae Manea.

În deschiderea ședinței, fiecare invitat a adresat cuvinte de laudă pentru activitatea pe care o desfășurăm, mesajul doamnei ministru Claudia Ana Costea, regăsindu-se în cele ce urmează:

„În numele Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, doresc să vă felicit pentru cei 26 de ani de activitate şi apreciez importanţa pe care aţi avut-o ca partener social, cu peste 100.000 de membri.
În toţi aceşti ani, aţi avut parte de greutăţi, insuccese, dar şi de o serie de reuşite obţinute prin muncă, dăruire şi sacrificiu.
Profit de prezenţa tuturor reprezentanţilor pe care îi aveţi la nivel judeţean, pentru a le transmite un mesaj de încurajare. Este important să continue activitatea sindicală, pentru că pilonul fiecărei federaţii sindicale este reprezentat de profesionalismul şi hotărârea liderilor locali.
Ştiu, nu este uşor să fii lider de sindicat, mai ales în aceste timpuri în care nici legislaţia nu mai asigură o protecţie suficientă a acestora, însă îmi exprim speranţa că se vor găsi soluţii punctuale menite să va aşeze, acolo unde vă este locul, ca parteneri sociali.
Ministerul a identificat o soluţie, ca urmare a pronunţării neconstituţionalităţii prevederilor art. 60 alin. 1, lit. g, din Codul Muncii, promovând în acest sens un proiect de Ordonanţă de urgenţă, prin care să fie restabilit un cadru legal pentru protecţia liderilor de sindicat, atât în perioada mandatului, cât şi la doi ani după încetarea acestuia.
Fiţi conştienţi şi fiţi mândri de rolul important pe care legea vi l-a dat şi de faptul că oamenii pe care îi reprezentaţi şi ale căror drepturi le apăraţi, sunt cei care asigură sănătatea unei naţiuni. În contextul actual, al consultărilor privind elaborarea unei legi a salarizării unitare a bugetarilor, este importantă plasarea personalului medico-sanitar, de specialitate, auxiliar, tehnic şi administrativ din domeniul sănătăţii într-o ierarhie care să asigure sustenabilitatea unei vieţi decente şi calitatea actului medical, evidenţiată de importanţa socială reală a muncii pe care o depuneţi şi care să limiteze plecarea cadrelor bine pregătite către alte ţări.
Şi pentru că ne aflăm în contextul unei activităţi sindicale, permiteţi-mi să închei acest mesaj cu un dicton al lui N. Bălcescu: „Tot ce nu este prin noi, nu este pentru noi”.”

Discuțiile de apoi au vizat în principal strategia și obiectivele din acest an ale Sanitas și o scurtă descriere a campaniei ”NU agresați cadrele medicale”

#sanitasconstanta