Proiectul de Lege privind organizarea și finanțarea activității de vaccinare a populației în România ar putea intra în dezbaterea Executivului în următoarele zile. Inițiativa legislativă a Ministerului Sănătății a provocat, în ultimele luni, dezbateri aprinse, întreținute în special de cei care se poziționează împotriva vaccinării copiilor.
Vă prezentăm punctul de vedere exprimat de dr. Dima Vlad, medic specialist Neonatologie la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia București, vicepreședinte al Comisiei de medici a Federației SANITAS.
Vaccinul reprezintă forma cea mai cunoscută de prevenție a bolilor transmisibile. Utilitatea ei a fost demonstrată mai ales în secolul XX când, cu ajutorul vaccinurilor, au putut fi oprite epidemii de boli transmisibile gen variola sau poliomielita.
Cu ajutorul vaccinurilor, rata mortalității infantile a scăzut semnificativ la nivel mondial. Copiii au astazi șansa de a trăi într-o lume în care bolile transmisibile existente generează o rată de mortalitate mult mai mică decât în urmă cu 50 de ani. Din nefericire, există copii care ajung să nu fie vaccinați din cauza lipsei de acces la serviciile medicale corespunzătoare; există, însă, și o categorie de copii care nu sunt vaccinați strict din cauza convingerilor părinților care ajung să afirme că vaccinul ar fi o modalitate de îmbolnăvire a populației.
Cel mai trist este că părinții care emit astfel de opinii sunt adulți care în copilarie au fost…vaccinați. Deci, foștii pacienti care au beneficiat, prin intermediul vaccinurilor, de efectele pozitive ale prevenției bolilor transmisibile, se răscoală acum împotriva a ceea ce cu zeci de ani în urmă i-a ajutat să treacă prin copilărie fără să se îmbolnavească grav, sau mai mult decât atât, i-a ajutat să supraviețuiască.
Intrebarea firească în această situație este: ce este în neregulă cu voi, stimați părinți? Voi, cei care aveți copii astăzi, sunteti dovada vie ca vaccinurile nu doar că funcționează, ci că nu sunt dăunătoare în niciun fel.
Unii dintre cei care sunt contra vaccinării, invocă autismul cauzat de vaccinuri; pe aceștia îi întreb: sunteți cumva autisti? Ați fost vaccinați și bănuiesc că nu automat ați devenit autiști. Mai mult, copiii care sunt vaccinati devin automat autiști? Raspunsul este “nu”.
Din nefericire pseudoștiinta e tot mai des întâlnită și semidocții sunt tot mai rapizi în ale scrierii pe forumuri și bloguri personale, uitând că ei sunt vaccințti sau că ei și-au vaccinat copiii până la un moment dat cand au început să citească articole nefondate pe realitate.
Curentul antivaccinare a cuprins țările occidentale în urmă cu vreo 15 ani și efectele negative s-au observat în timp, rata de vaccinare scăzând radical. Din păcate, odata cu scăderea ratei vaccinării, au fost reactivate anumite boli transmisibile și copiii sunt iar amenințați de îmbolnăviri grave cu potențial letal. Pentru a combate efectele nedorite ale curentului antivaccinare, unele țări occidentale au introdus vaccinarea obligatorie.
În prezent, prin legislația care se dezbate în această perioadă, România nu face decât să se alinieze tendinței de combatere a scăderii ratei de vaccinare. Se dorește o cât mai bună prevenție a îmbolnăvirii copiiilor.
Parinții care aleg să nu-și vaccineze copiii, trebuie să își asume nu doar verbal riscurile nevaccinării. Trebuie să înțeleagă faptul că, așa cum ei au beneficiat de servicii medicale complete în copilarie, și copiii lor au aceleași drepturi. În plus, nimeni nu este obligat să le împărtășească opinia și să își expună copiii unor riscuri generate de atitudinea lor antivaccinare.
Noi, ca medici, putem să consiliem și să dăm foarte multe explicații în susținerea vaccinării, însă decizia finală și răspunderea pentru ce se va întampla cu copilul său, revin fiecărui parinte.
Sistemul medical se adresează populației prin politici de sănătate (cum ar fi imunizarea prin vaccinare). Însă populația, pentru a se mentine la un nivel optim de sănătate, trebuie să se conformeze acestor politici.
Dr. Dima Vlad – medic specialist Neonatologie
Notă: puteți consulta proiectul Legii vaccinării, postat pe site-ul Ministerului Sănătății: http://www.ms.ro/…/2…/04/LEGEA-VACCINARII-10.04.2017-002.pdf