O intervenţie chirurgicală de transplant endotelial prin tehnica DMEK (Descemet Membrane Endothelial Keratoplasty), tehnică folosită în cazuri selecţionate, respectiv în patologii ce afectează doar acest strat intern cornean, a fost realizată în premieră pentru sistemul public de sănătate la Secţia Clinică de Oftalmologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central ”Dr. Carol Davila”.

Rezolvarea chirurgicală a afecţiunii a avut ca beneficiar o pacientă în vârstă de 69 de ani, diagnosticată cu distrofie endotelială Fuchs în stadiu avansat, şi a fost realizată de dr. Laura Macovei, medic primar oftalmologie, coordonatorul Programului Naţional de Transplant de cornee din SUUMC, se arată într-un comunicat al unităţii medicale transmis vineri AGERPRES.

”Acest tip de intervenţie chirurgicală ce are ca şi indicaţii afecţiuni ale endoteliului cornean prezintă numeroase avantaje pentru pacienţi: incizie chirurgicală mică, mult mai puţine complicaţii intraoperatorii posibile faţă de transplantul perforant, vindecare rapidă, îmbunătăţire rapidă a vederii, astigmatism postoperator mic, stabilitate în timp a grefonului, o rată extrem de scăzută de rejet”, precizează sursa citată.

Pacienta a avut o evoluţie postoperatorie favorabilă, pe termen scurt şi mediu beneficiind de îmbunătăţire considerabilă a vederii, rezultatul chirurgical este încurajator pentru abordarea cazurilor similare prin această tehnică de transplant endotelial.

Transplantul endotelial prin tehnica DMEK este decontat integral de către casele de asigurări de sănătate.

În operaţia de transplant parţial de cornee prin tehnica DMEK se înlocuieşte doar partea posterioară – endoteliul şi membrana Descemet – extrem de fină (10-15 microni).

Datorită manevrelor chirurgicale, delicate şi complexe, abordate în timpul transplantului endotelial, acest tip de chirurgie oftalmologică reprezintă o provocare atât în privinţa preparării ţesutului donor, cât şi în poziţionarea grefonului în ochiul pacientului primitor. AGERPRES/(AS – autor: Cristina Tatu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea)

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *