Indiferent cine este la guvernare are tendința să aplice principiul “Divide et impera” fără să țină cont că o societate sănătoasă din punct de vedere economic și social se bazează pe stabilitate, echilibru și negociere. Se practică de ceva timp o politică clară de învrăjbire, fărâmițare și discreditare a sindicatelor, mai ales a celor sunt vii, puternice, active și incomode.

Asistăm în această perioadă la tot felul de învrăjbiri care ne duc cu gândul la situațiile conflictuale din anul 2010 când „bugetarii grași” erau ținuti în spate de “lucrătorii firavi din privat”, când salariații erau “asmuțiți” împotriva pensionarilor ș.a.m.d., iar rezultatul final a fost tăierea tuturor salariilor cu procente între 25% și 50%, indiferent dacă erau bugetari sau lucrători în sectorul privat, indiferent dacă erau “grași” sau “slabi”.

Din neștiință sau cu alte intenții pe care nu le înțelegem, legea salarizării generează iar situații conflictuale între categorii de salariați:

– toți bugetarii sunt porniți împotriva celor din sănătate care „au salarii fantastice” (în realitate limitarea sporurilor la 30 %, a dus la diminuarea semnificativă a veniturilor nete),

– unitatea echipei medicale este spulberată de decizia guvernanților de a crește salariile la maximul din grilă începând cu 01.03.2018, doar medicilor și asistenților medicali din sănătate și asistență socială, decizie care generează discriminări grave.

– infirmierele, îngrijitoarele brancardierii și personalul TESA sunt porniți împotriva medicilor și a asistenților medicali,

– bugetarii fără grilă (cei care sunt în subordinea primarilor sau a președinților consiliilor județene) dintr-un județ sunt supărați pe colegii din alt județ care au salariile mai mari cu toate că lucrează în aceleași condiții,

– salariați de mâna a doua – prevederile OUG 114/2018 care îngheață sporurile la nivelul lunii decembrie 2018, crează discriminări și mai mari între salariații din aceeași unitate, generând o categorie inferioară de salariați,

– salariații sunt porniți împotriva conducerii unităților,

– o parte din membrii de sindicat sunt supărați pe liderii de sindicat, acuzându-i de aceste inechități, dar realitatea este că:

LEGEA SALARIZĂRII NU ESTE ECHITABILĂ ȘI NICI UNITARĂ

Ea a fost elaborată de Ministerul Muncii și trimisă direct în Parlament pentru a nu fi negociată cu sindicatele (ne exprimăm temerea că multe din legile viitoare vor avea același traseu).

Este evident că se testează puterea, reacția și unitatea sindicatelor.

Vă reamintim că protestele care au culminat cu greva din 19 octombrie 2016 au fost declanșate special pentru personalul TESA și personalul auxiliar care urmau să aibă diminuări de venituri. La aceste proteste au participat și medici și asistenți medicali cu toate că aceștia aveau problemele rezolvate.

AM FĂCUT TOATE ACESTE ACȚIUNI ÎMPREUNĂ

Să nu ne amăgim, vremurile pe care le trăim nu sunt nici bune, nici frumoase, dar ele anunță încercări și mai mari pe viitor. Știm, acum este foarte greu, suntem supărați, frustrați, dar nu renunțăm și nu capitulăm pentru că cei care au greșit și cei care pot să îndrepte aceste lucruri sunt dincolo de noi. Ne regrupăm, strângem rândurile și continuăm lupta până când fiecare revendicare va fi câștigată pentru că asta este, în opinia noastră, menirea sindicatului Sanitas.

Nu putem să renunțăm sub nicio formă mai ales acum când toată legislația din sănătate și asistență socială se schimbă. Nu vrem să acceptăm toate modificările produse de guvern fără să fim la masa negocierilor și fără să luptăm pentru a corecta fiecare disciminare prezentă și viitoare.

La aceste pericole iminente nu putem face față decât dacă suntem în continuare uniți și puternici. Altfel, experimentul “divide și stăpânește“, va reuși.

Avem puterea de a ne uni şi de a face schimbări înspre binele nostru. Împreună putem muta munţii din loc.

BIROUL EXECUTIV SANITAS CONSTANȚA