Conflictul dintre instituțiile statului blochează negocierea CONTRACTULUI COLECTIV DE MUNCĂ din SĂNĂTATE

0
511

Subiectul principal rămas ”în litigiu” în negocierile dintre sindicate și Ministerul Sănătății este numărul de zile de concediu de care beneficiază angajații din sănătate.

Numărul actual de zile de concediu de odihnă este un drept câștigat de SANITAS cu mai bine de 25 de ani în urmă și prevăzut în toate contractele colective de muncă semnate până acum în Sănătate. Toate echipele ministeriale cu care am negociat în acești ani au agreat în totalitate prevederile legate de concediul de odihnă al personalului medical.

Numai actuala conducere a Ministerului Sănătății a decis că, în acest domeniu, oamenii se odihnesc prea mult! În consecință, nu este de acord cu păstrarea dreptului câștigat și vrea să anuleze zilele suplimentare de concediu de odihnă!

SANITAS nu este, sub nicio formă, de acord cu această încălcare a drepturilor angajaților. De aceea, pe parcursul negocierilor, a cerut opinii juridice atât Ministerului Muncii, cât și Guvernului României.

Disputa pleacă de la un act normativ care, în realitate, nu mai există: H.G. nr 250/1992 privind concediul de odihnă și alte concedii ale salariaților din administrația publică, din regiile autonome cu specific deosebit și din unitățile bugetare. Această Hotărâre de Guvern a fost dată pentru a explicita o prevedere din Codul Muncii aflat în vigoare la momentul respectiv. Potrivit practicii legislative, în momentul în care a apărut un nou Cod al Muncii (Legea nr. 53/2003), toate actele normative subsecvente vechiului Cod și-au pierdut valabilitatea, deci nici HG 250/1992 nu-și mai produce efectele.

ACESTA ESTE ȘI PUNCTUL DE VEDERE EXPRIMAT DE GUVERNUL ROMÂNIEI,  CA RĂSPUNS LA SOLICITAREA SANITAS. ÎN CONSECINȚĂ, COMPLETEAZĂ SPECIALIȘTII GUVERNULUI, MINISTERUL SĂNĂTĂȚII ARE LIBERTATEA DE A NEGOCIA ȘI DE A INCLUDE ÎN CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCĂ ZILELE SUPLIMENTARE DE CONCEDIU DE ODIHNĂ CÂȘTIGATE DEJA DE ANGAJAȚII DIN SĂNĂTATE!

Pe de altă parte, Ministerul Muncii afirmă că din vechea Hotărâre de Guvern 250/1992 au rămas în vigoare prevederile referitoare la concediul de odihnă, în consecință, pentru a fi legale, zilele suplimentare ar trebui legiferate printr-un alt act normativ care intră în sarcina Ministerului Sănătății.

Care este opinia Ministerului Sănătății?

Echipa Ministerului Sănătății nu se ostenește să-și formuleze o opinie proprie, ci preferă să și-o însușească pe cea mai puțin favorabilă angajaților din Sănătate!

Adoptă calea ”efortului minim” și refuză să negocieze zilele suplimentare de concediu de odihnă, ignorând astfel  punctul de vedere exprimat de Guvernul României! Pe de altă parte, nu-și asumă nici formularea unui act normativ care să reglementeze această problemă, conform soluției propuse de Ministerul Muncii, motivând că ”discută cu sindicatele doar în limitele legii”!

Cu alte cuvinte, Ministerul Sănătății NU VREA să negocieze cu adevărat un Contract Colectiv de Muncă!

Federația SANITAS a anunțat că nu acceptă încălcara unui drept deja câștigat al angajaților din Sănătate; a suspendat orice discuție până când Ministerul Sănătății  nu vine cu soluția legală pentru rezolvarea acestei situații.

Nu renunțăm la acordarea zilelor de concediu de odihnă suplimentare, chiar dacă va fi nevoie să ne susținem acest drept prin toate formele legale de protest sindical!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.