Conform unui proiect de Ordonanță de urgență apărut în media, Guvernul se pregătește să blocheze de la 1 ianuarie 2019, posturile vacante și temporar vacante în unitățile și instituţiile publice.
Blocarea posturilor vacante sau temporar vacante din unitățile sanitare și de asistență socială în condițiile în care fluctuația de personal este foarte mare iar deficitul de personal este greu de suplinit, va duce la intrarea în colaps a majorității unităților sanitare și de asistență socială. Avem o experiență negativă în ceea ce privește blocarea posturilor din perioada 2010 – 2012 care a perturbat foarte mult activitatea în cele două sisteme și care a produs efecte grave, foarte greu de remediat. Ne referim în special la numărul enorm de de plecări ale personalului medical din sistem, în special în afara României.
Blocarea posturilor în unitățile sanitare și de asistență social conduce inevitabil la:
 – creșterea volumului de lucru prin sporirea atribuţiilor şi prelungirea programului de muncă.
 – creșterea numărului orelor suplimentare în condițiile în care acestea nu pot fi plătite și nici nu există personal pentru compensarea cu timp liber.
 – obligarea unițăților să-și desfășoare activitatea sub normativul minim de personal,
 – scăderea calităţii serviciilor medicale
 – diminuarea capacităţii de muncă a personalului,
 – acordarea unei atenţii reduse pacienţilor, diminuarea comunicării cu aceştia,
 – afectarea vieţii de familie, etc.
Având în vedere perspectiva negativă şi impactul dezastruos al aplicării acestei ordonanțe de urgență și faptul că până la această dată guvernanții nu au garantat respectarea angajamentelor asumate, solicităm Federației Sanitas să ceară Guvernului Romaniei garanții că această măsură de blocarea a posturilor nu va fi aplicată unităților din sănătate și asistență socială.
Suntem pregătiți să uzăm de toate mijloacele sindicale legale avute la dispoziție PENTRU A APĂRA DREPTURILE MEMBRILOR DE SINDICAT, așa cum am făcut-o și până acum.

Biroul Executiv al Sindicatului Sanitas Constanța