Deși modificarea art. 174 alin. (6) din Legea educației naționale nr.1/2011 a fost adoptată de către Senatul României în luna martie 2018 și ulterior a fost adoptat Ordinul nr. 4046/2018 privind aprobarea Metodologiei-cadru pentru recunoașterea parțială a studiilor absolvenților școlilor sanitare postliceale cu diplomă de bacalaureatîn vederea continuării studiilor în învățământul superior medical, permite teoretic ca absolvenții școlilor postliceale cu diplomă de bacalaureat să poată continua studiile în învăţământul superior medical la programele de licenţă, în realitate acest lucru este practic imposibil deoarece:
– universitățile au autonomie (multe universități nu doresc să se implice în acest proiect deoarece ar trebui să aloce din locurile deja aprobate un procent de 10% și asta ar însemna mai putin bani încasați),
– numărul de locuri alocate la Facultățile de Medicină și Farmacie din țară este total insuficient pentru a rezolva toate potențialele cereri de înscriere.

Mai mult decât atât, asistenții medicali dieteticieni sunt obligați, în cel mult cinci ani de la intrarea în vigoare a Legii nr. 256/2015, să facă un stagiu de pregătire specifică pentru a atinge un nivel de pregătire echivalent licenței în dietetică, situație cu care se pot confrunta și asistenții de la alte specialități.

Menționăm că Uniunea Sindicală SANITAS București, reprezentată de Viorel Hușanu, a susținut pe 09 octombrie 2018, în Parlamentul European, petiția depusă în 2017, privind nevoia de standardizare și uniformizare a studiilor pentru profesia de asistent medical generalist. Prin această acțiune s-a solicitat Parlamentului European să trimită o scrisoare către Guvernul României pentru ca statul român să țină cont de principiul european ”la muncă egală, salariu egal” și să găsească soluții viabile în privința recunoșterii și echivalării competențelor profesionale dobândite anterior, iar asistenților medicali care vor sa-și continue studiile să li se ofere posibilitatea echivalării competențelor profesionale într-o perioadă rezonabilă de timp, fără a fi obligați să parcurgă întregul proces de învățământ.

Această problemă a fost discutată și la negocierea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector bugetar Sănătate, iar părțile au convenit ca în termen de 6 luni de la înregistrarea CCM-ului să fie negociată Procedura pentru Implementarea Echivalării Asistentelor Medicale Absolvente de Postliceală, iar această procedură să fie introdusă în cadrul acestuia prin act adiţional.

Susținem în continuare echivalarea și completarea studiilor asistenților medicali și facem toate demersurile posibile ca acest lucru să se întâmple cât mai curând. În acest sens propunem ca prin procedura mai sus enunțată să se stabilească și alocarea de locuri suficiente pentru acest demers, separat de programul normal de învățământ așa cum a fost posibil în perioada 2007-2011 la Facultatea de Medicină Constanța, perioadă în care am reușit echivalarea și completarea studiilor pentru un număr semnificativ de asistenți medicali.

Biroul Executiv al Sindicatului Sanitas Constanța

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *